Kura slimības lapa jāizsniedz kontaktpersonai – A vai B?

Praksē redzams, ka ārsti variē ar darbnespējas lapām Covid-19 kontaktpersonām, dažiem tās nepiešķirot vispār, bet citiem izsniedzot A lapas. Tomēr likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" (Likums) noteikts, ka līdz 2021. gada 31. decembrim kontaktpersonām slimības pabalstu piešķir un maksā no pirmās darbnespējas dienas, izsniedzot B lapu. Kā rīkoties darba devējam, ja ārsts izsniedz darbnespējas lapu A, nevis darbnespējas lapu B, kā paredzēts likumā? Vai par šādu lapu drīkst nemaksāt slimības naudu? Kā rīkoties darbiniekam, kuram ārsts atteicies piešķirt darbnespējas lapu B?

Likuma 55. pantā noteikts, ka šādā gadījumā izsniedzama darbnespējas lapa B. Tāpat arī Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredzēts ka personām, kam piemērota izolācija vai mājas karantīna, piešķirama darbnespējas lapa (2.12. un 2.13. apakšpunkts).

Jānorāda, ka darbnespējas lapa B pienākas tikai personām, kam saslimšana ar Covid-19 ir laboratoriski apstiprināta vai kuras atzītas par kontaktpersonām normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
Ar Covid-19 inficētās personas kontaktpersonas nosaka:

  • Slimību un profilakses un kontroles centrs (SPKC), veicot epidemioloģisko izmeklēšanu;
  • ģimenes ārsts, pamatojoties uz informāciju par personām, ar ko kopā dzīvo inficētā persona;
  • pirmsskolas izglītības iestādes vai izglītības iestādes vadītājs pirmsskolas izglītības vai izglītības iestādē;
  • darba devējs darba vietā.

SPKC pārbauda kontaktpersonu saraksta atbilstību kontaktpersonu noteikšanas kritērijiem un iesniedz to Nacionālajā veselības dienestā ievadei veselības informācijas sistēmā ģimenes ārstu un kontaktpersonu informēšanai.

Ja personai ir laboratoriski apstiprināta saslimšana ar Covid-19 vai piemērots kontaktpersonas statuss minētajā kārtībā, bet ģimenes ārsts atteicies izsniegt darbnespējas lapu B, darbiniekam ieteicams operatīvi sazināties ar ģimenes ārstu un norādīt uz šiem normatīvajiem aktiem, lūdzot izsniegt darbnespējas lapu noteiktajā kārtībā.
Jānorāda, ka ģimenes ārstam ir tiesības izsniegt darbnespējas lapu A, ja, piemēram, papildus kontaktpersonas statusam darbiniekam konstatēta kāda cita saslimšana. Tāpat iespējams, ka persona faktiski bijusi kontaktā ar Covid-19 saslimušo, bet SPKC to nav atzinis par kontaktpersonu atbilstoši kontaktpersonu noteikšanas kritērijiem.

Nezinot visus lietas apstākļus, darba devējs nevar prezumēt, ka ģimenes ārsts ir nepamatoti izsniedzis darbnespējas lapu A, tādēļ nevar atteikties par to maksāt. Tomēr, ja ir šaubas par ārsta darba kvalitāti, gan darbiniekam, gan darba devējam ir tiesības iesniegt rakstveida iesniegumu Veselības inspekcijā, lūdzot izvērtēt ģimenes ārsta rīcību.

Avots: iTiesības